Sydney Opera House

Sydney Opera House
Sydney Opera House este una dintre cele mai cunoscute cladiri din lume, fiind simbolul orasului Sydney si una dintre principalele atractii ale Australiei.

La concursul pentru realizarea cladirii au participat in jur de 240 de proiecte din 35 de tari. Juriul a avut o sarcina destul de dificila, deoarece se cauta un plan cat mai original.
Din multitudinea de proiecte, a fost selectat unul care se deosebea radical de celelalte. Arhitectul danez Uorn Utzon, in varsta de numai 29 de ani la vremea aceea, a fost ales castigatorul licitatiei, in unanimitate.

Cladirea operei poate fi descrisa ca o sculptura cu acoperis sferic, avand bolti care seamana cu panzele umflate ale unei corabii uriase. Ideea revolutionara a fost inspirata din templele aztecilor, iar stabilizarea unei asemenea structuri neconventionale a necesitat inovatii in tehnica de constructii.
Constructia teatrului a durat 6 ani. In interiorul cladirii se regasesc 4 scene. Sala de concerte poate gazdui 2500 de oameni, iar sala de opera – 1500 de oameni. Mai exista doua sali, destinate teatrului dramatic, iar in incinta mai exista un cinematograf si doua restaurante.

In teatrul de opera se afla cea mai mare cortina si cea mai mare orga din lume. Miraculoasa cortina a fost cusuta in Franta, lungimea ei este de 93 mp. Orga, cu 10 500 de tuburi, se afla in sala de concerte.

Constructia impresioneaza prin formele sale inedite, dar si prin lipsa decorului exterior. Teatrul, in incinta caruia sunt aproape 1000 de camere, este un adevarat miracol modern. Aici se afla sediul permanent al Trupei de Teatru din Sydney, al Operei Australiene, al Baletului din Australia, al Orchestrei Simfonice din Sydney si al Trupei de Dans din Sydney.

Opera din Sydney a tinut prima reprezentatie in data de 28 septembrie 1973, cu productia „Razboi si Pace” de Porkofiev.

Inaugurarea oficiala a avut loc pe data de 20 octombrie 1973, sub auspiciile Maiestatii Sale, regina Elisabeta a II-a.

Distribuie si prietenilor aceasta pagina "Sydney Opera House" prin:

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te acum gratuit la newsletter!

TWITTER FEED:

#MondoTravelRomania ITB Berlin #Internationalexhibition https://t.co/pcVTTYVClj

Follow us